Ik ben zo futloos…. Dat is een kreet die ik veel hoor in mijn praktijk. Het is een klacht die veel voorkomt bij hoog sensitieve mensen. Hun filter werkt minder goed en daardoor staan ze voortdurend open voor alles en iedereen in hun omgeving. Hun gevoeligheid maakt dat ze zich al heel snel emotioneel betrokken voelen bij hum omgeving, ze staan altijd klaar om te helpen en zeggen niet makkelijk nee. Het is het type mens wat zijn of haar eigen grenzen niet voelt en er al helemaal niet naar luistert. De ander gaat namelijk altijd voor. Alles bij elkaar een recept om voortdurend tegen overspannenheid of een burn-out aan te zitten.

Ook ik ben bekend met dit fenomeen. Mijn energiehuishouding moet ik elke dag weer bewust managen. Onderstaand mijn persoonlijke tips om je energieniveau weer in balans te krijgen en te houden.

images1. Vitamine D

Check je vitamine D gehalte. Dat kan je aan de aan de huisarts vragen. Een gezonde waarde ligt tussen de 80-100 (nmol/l). Een tekort zorgt voor spier- en gewrichtsklachten, reumatische pijnen, algehele zwakte, depressie, energieverlies enz. Een vitamine D-tekort wordt vaak ernstig onderschat: ik heb gelezen dat slechts 5% van de artsen bij hun patiënten een vitamine D bepaling doen. Vitamine D-tekort kan naast vermoeidheid nog tot veel meer klachten zoals een depressie leiden. Vraag altijd de waarde op bij je huisarts!! Voor veel huisartsen is een waarde tussen 50 en de 80 geen tekort. Ik had een waarde van 53… alles helemaal goed dus terwijl hij bij een waarde van 49 wel een tekort had geconstateerd. Wie zijn vatbaar voor een tekort? 50 plussers, donkere mensen, HSP- ers, kinderen, pubers (omdat die vaak slecht eten en dagenlang achter de PC kunnen zitten, dus geen zonlicht zien). Mensen met zwakke darmen nemen over het algemeen weinig voedingsstoffen op omdat de darmen niet optimaal werken. Ook zij lopen risico.

vitamine-b1212. Vitamine B12

Check ook je B12 gehalte. Een van de meest essentiële vitamines voor je lichaam is vitamine B12. Een tekort zorgt voor haaruitval, oververmoeidheid, zwakte, spierzwakte (bijvoorbeeld in je benen), tintelingen in lichaamsdelen (zoals in je vingers), concentratieproblemen, geheugenverlies, depressie, apathie (niets voelen). Veel mensen hebben zonder dat zij dat weten een te laag vitamine B12 gehalte en dit vitaminetekort is daarmee een verborgen epidemie van de westerse wereld. De standaardwaarde ligt tussen de tussen de 150-700 pmol/l. Als je tussen de 200 – 400 zit dan val je in het grijze gebied. De huisarts constateert dan geen formeel tekort. Toch kun je met deze waardes behoorlijke klachten hebben. Bij een waarde van 150 of minder krijg je van de arts B12-injecties, een B12 shot. Tegenwoordig kun je ook zuigtabletten kopen met een hoog B12 gehalte.(1000 mcg methylcobalamine). De werking komt dicht in de buurt van B12-injecties. Zeker het proberen waard.

images-23. Magnesium

De derde tip…….magnesium is het ontspanningsmineraal. Een magnesiumtekort maakt je gevoeliger voor stress. Iets wat een HSP er helemaal niet bij kan hebben. Een tekort geeft spierklachten (stijven en verkrampte spieren), chronische slaapproblemen, prikkelbaarheid, stress, vermoeidheid, overgevoeligheid en lusteloosheid. Cijfers wijzen uit dat meer dan de helft van de mensen in Nederland een chronisch magnesium tekort heeft. Waarom? Omdat we niet meer genoeg uit ons voedsel halen, meer stress in ons leven hebben dus ook meer magnesium nodig hebben. 50+? Dan val je standaard al in de risicogroep omdat, naarmate je ouder wordt de darmen steeds minder goed voedingsstoffen op kunnen nemen. Extra inname van magnesium kan als bijwerking darmklachten geven. Je kunt het beste magnesiumcitraat gebruiken. Dat is de mildste vorm. Magnesium helpt echt oprecht om je meer relaxed te voelen. Ik heb er zelf heel veel baat bij.

3.7.60 Vitamin-C4. Vitamine C

Last but not least. Vitamine C. Een tekort leidt tot verminderde weerstand, vermoeidheid, gewrichtsklachten, slapeloosheid, grote vermoeidheid en tandvleesbloedingen. Net als iedereen nam ik af en toe extra vitamine C om de weerstand op te krikken. Een paar maanden terug stuitte ik bij toeval op een ander vorm. Vitamine C Magnesium ascorbaat, een poeder. Een half of kwart theelepeltje in een waterflesje en over de dag verdeeld opdrinken. Na een week ongeveer voelde ik mijn energieniveau toenemen. Daar was ik het oorspronkelijk niet voor gaan innemen maar dit was mooi meegenomen. Misschien werkt dit ook voor jou!

Wat doe jij om je energie in balans te houden? Wat zijn jouw tips?

admin