13592588_548154725357402_5092188345851144336_nBen jij, net als ik, ook een pleaser, een gever? Ik ben als gever geboren. Dat is wie ik ben, en wie ik moet en wil zijn. Maar het is niet de bedoeling dat dat ten koste van mezelf gaat. Er moet een gezonde balans zijn. Mijn les is dat ook ik grenzen heb en die dien ik te respecteren.

Door altijd ja te zeggen tegen de ander word je eigen leefruimte steeds kleiner. Je zegt eigenlijk ja tegen de ander en vaak nee tegen jezelf.

Je wordt ongemerkt steeds meer een lakei van je omgeving. Dat is een ongezonde situatie. De enige die dat kan veranderen ben jezelf.

Als geboren pleaser, moet je je je eigen grenzen leren bewaken. Een ander doet dat niet voor jou. Omdat jij dat wel doet voor een ander denk je dat iedereen zo in elkaar zit. Maar dat is niet zo. Wordt wakker en kom voor jezelf op.

TIPS:
Als je een vraag krijgt, ga dan naar binnen en voel het antwoord. Zodra je een onaangenaam gevoel krijgt is het antwoord “nee”.

Je hoofd zal vaak proberen jouw “nee” te overrulen met goede argumenten:
– Het komt me wel slecht uit, maar hij is zo aardig;
– Eigenlijk wil ik het niet, maar vooruit dan voor deze ene keer;

Blijf bij je antwoord en blijf vriendelijk en duidelijk nee zeggen.

Let erop dat je niet ongemerkt in de underdog rol terecht komt waarin je meent je te moeten verantwoorden of verdedigen. Je bent geen verklaring schuldig. Dat is de grootste valkuil. Zodra je “nee want” zegt… geef je de ander de ruimte om met je in discussie te gaan.

Voorbeelden:
– Leuk dat je ’t aan mij vraagt en nee.
– Nee;
– Dank je en nee;
– Nee, dankjewel;
– Ik twijfel en tot ik het zeker weet is mijn antwoord “nee”;
– Ik twijfel en kom er later even op terug.

❤️ ~ Louise ~

admin